Danes je dan za kuhanje lokalne etiopske specialitete, Tibs. Tibsov poznamo več vrst, Shekala Tibs nam je vsem najljubši. Ponavadi ga najdemo v pivnicah, kjer nam ob sveže narezanem govejem mesu popečenem v glinčeni posodi postrežejo še ledeno hladen Jambo, kakor pravijo vrčku točenega lokalnega piva. Naša skupina se je lotila priprave Tibsa iz kozlička. Podeželje med domačini, lokalna družina, kravica se sprehaja po dvorišču, za kupom slame se skriva stranišče »na štrbunk«, pod skromnim podstreškom iz gline in blata sezidano ognjišče z dvema velikima ploščama za kuho, ženski del ekipe lupi in reže čebulo, paradižnik, pekoče fafarone ter kuhajo kavo... Moška ekipa je zadolžena za kozliča in rezanje mesa na majhne koščke, ki jih kasneje popečemo na vroči plošči... In nastalo je najboljše kosilo na potovanju daleč stran od restavracij - tam pri ljudeh, ki že tisočletja kuhajo na isti način z istimi pripomočki. Lep pozdravček od Trudovih popotnikov iz čudovite Etiopije.
Piše: R V